Składniki - na 4 placuszki
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej – wysuszonej
- 2 banany
- 2 jajka
- cynamon/kakao
1. Do miski wsypujemy 100 g kaszy jaglanej – wysuszonej, dodajemy dwa banany, dwa całe jajka oraz cynamonu lub kakao.
2. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby zrobiła się jednolita masa, w razie jeżeli masa zrobi się za bardzo gęsta dolewamy troszkę wody. Całość odstawiamy na 3 min.
3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub smalec i wykładamy na patelnię uzyskaną konsystencję w formie małych placków, na dwa-trzy placki. Smażymy aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę.
4. Placki wykładamy na talerz albo jemy od razu, albo możemy zjeść na zimno np. jako drugie śniadanie w pracy lub do szkoły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz