Pogoda przestała nas rozpieszczać: pada
deszcz, wieje wiatr i zaczął się sezon na jesienne przeziębienia. Ludzie wokół
nas kaszlą, kichają, leje im się z nosa i rozsiewają wokół siebie wirusy i
bakterie.
Przed tymi podstępnymi wirusami i
bakteriami broni organizm nasz system odpornościowy, który dzięki produkcji
przeciwciał zwalcza przeróżne infekcje. Jednak jesień to okres, w którym nasza
odporność zdecydowanie słabnie. Brakuje nam witamin, minerałów i słońca,
co powoduje, że to właśnie w tym czasie chorujemy najczęściej.
Na
samym początku infekcji najpierw stosujemy domowe sposoby, które są bardzo
skuteczne. My mamy kilka takich sprawdzonych sposobów, poniżej kilka z nich:
- jeśli to możliwe najlepiej jest unikać dużych skupisk ludzi, bowiem tam najłatwiej zarazić się wirusem :) Trzeba pamiętać również o muciu rąk po kontakcie z osobą chorą i po powrocie do domu z pracy lub szkoły
- trzeba ubierać się stosownie do pogody. Doskonałym rozwiązaniem jest ubiór na tzw. cebulkę, gdy zrobi się ciepło, w każdej chwili można coś z siebie zdjąć :)
- należy spożywać duże ilości warzyw i owoców, szczególnie tych czerwonych i zielonych. Zawierają one cenne karotenoidy i antyoksydanty, które wspomagają naturalne mechanizmy obronne organizmu. W codziennej diecie powinna znaleźć się również kiszona kapusta i kiszone ogórki. Kiszonki to nie tylko porcja witamin, których o tej porze nam brakuje, ale też naturalny probiotyk - bakterie kwasu mlekowego
- w codziennej diecie należy zrezygnować z cukru, przetworzonych produktów, niezdrowych rafinowanych tłuszczów i glutenu - potrafią zastopować poprawne funkcjonowanie systemu odpornościowego i doprowadzić do poważnych chorób. Należy również spożywać witaminę C. O jej fenomenalnych właściwościach mówi w swoim wykładzie Jerzy Zięba. Posłuchasz tutaj
- znakomicie na nasz układ odpornościowy i pracę żołądka wpływa naturalnie fermentowany ocet jabłkowy. Ma on właściwości antybakteryjne i antygrzybicze. Najlepiej pić go na czczo, pół godziny przed posiłkiem. My pijemy jedną łyżkę octu na szklankę wody. Jak go zrobić w domu dowiesz się tutaj
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne ma również olej kokosowy. Posiada on kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Naukowcy z Irlandii odkryli, że dzięki temu olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej. Jest również doskonały jest do smażenia
- pomocny w bólu głowy, gorączce, katarze czy problemach żołądkowych jest imbir. Świeży, można dodawać do domowych mikstur lub herbaty. Można dodawać go do herbaty i pić kilka razy dziennie. Przepis: zaparzyć herbatę z kilkoma goździkami, dodać pół łyżeczki mielonego cynamonu, kilka cienkich plasterków imbiru i na koniec łyżeczkę miodu
- w leczeniu przeziębienia pomocne są również samodzielnie wykonane napary ziołowe. Napar z lipy i napar z mięty pieprzowej ma właściwości przeciwgorączkowe, a także łagodzące katar i ból głowy. Krwawnik działa napotnie, tymianek wykrztuśnie i napotnie a rumianek sprawdza się w inhalacji dróg oddechowych. Napar z jagód czarnego bzu pomoże w zmniejszania gorączki a napar z jego liści jest skuteczną płukanką jamy ustnej i gardła. Warto pamiętać o soku z malin, miodzie, tranie oraz czosnku wykazującym silne działanie antybakteryjne. W czasie przeziębienia należy obowiązkowo przyjmować dużo płynów, bowiem pijąc usuwamy z organizmu toksyny
- nie należy zapominać o codziennej aktywności fizycznej. Dobra kondycja to również większa odporność organizmu na zachorowania
- należy unikać stresu. Stres występujący przewlekle wywołuje zwiększone wydzielanie adrenaliny i hormonów kory nadnerczy, których działalność w organizmie upośledza odporność na wszelkie infekcje. Jeśli stres jest nieunikniony należy nauczyć się odpowiednich dla siebie technik relaksacyjnych, by go jak najszybciej rozładować
- często zapominamy również jak ważny jest odpoczynek podczas choroby i odpowiednia ilość regenerującego snu. Wiele z nas traktuje chorobę czy zwolnienie lekarskie jako szansę na nadrobienie różnych zaległości domowych, internetowych czy innych obowiązków zamiast grzecznie leżeć w łóżku i się wygrzewać. Należy unikać niewyspania. W okresie zwiększonej zapadalności na choroby, sen jest niezwykle ważny, bowiem w jego czasie uaktywniają się komórki układu odpornościowego, które zwalczają komórki zaatakowane przez wirusy przeziębienia
- dobrym sposobem na zatkany nos i zatoki są inhalacje potocznie nazywane parówkami. Można je przygotować za pomocą dużego garnka i ziół. Gotujemy wodę, wrzucamy zioła i pochylamy się nad takim parującym garnkiem, przykrywając głowę i ramiona dużym ręcznikiem, aby para nie uciekała. Możemy zrobić napar z tymianku, szałwii, rumianku, oregano czy gotowej mieszanki przeznaczonej do inhalacji. Trzeba wytrzymać minimum 15 min.
Najważniejsza jednak w walce z jesiennymi dolegliwościami jest nasza konsekwencja, zarówno w stosowaniu odpowiedniej diety, uprawianiu sportu jak i zażywaniu preparatów poprawiających stan naszego zdrowia. Nie zapominajmy także o spacerach i korzystajmy ze słońca, gdy tylko pojawi się na niebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz