- 50 g kaszy jaglanej
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 duże jabłko (najlepsze takie do szarlotki)
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanili lub pół laski wanilii
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- szczypta sproszkowanego imbiru
- kaszę prażymy na suchej patelni, a następnie płuczemy pod zimną wodą
- mleko kokosowe przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kaszę jaglaną, cukier i gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem do miękkości - około 15-20 minut
- w czasie kiedy gotuje się kasza, dokładnie myjemy jabłko, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy odrobinę wody, cynamon, wanilię oraz imbir i dusimy kilka minut aż jabłka będą miekkie. Ja użyłam laski wanilii. W całym domu unosił się piękny zapach
- ugotowaną jaglankę przekładamy do miseczki, a na wierzch wykładamy uduszone jabłka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz