niedziela, 29 listopada 2015

Pożywna jaglanka na mleku kokosowym

Składniki (na 1 porcję):
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 duże jabłko (najlepsze takie do szarlotki)
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanili lub pół laski wanilii
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • szczypta sproszkowanego imbiru


Przygotowanie:
  • kaszę prażymy na suchej patelni, a następnie płuczemy pod zimną wodą
  • mleko kokosowe przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia,    dodajemy kaszę jaglaną, cukier i gotujemy na minimalnym ogniu pod  przykryciem do miękkości - około 15-20 minut
  • w czasie kiedy gotuje się kasza, dokładnie myjemy jabłko, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy odrobinę wody, cynamon, wanilię oraz imbir i dusimy kilka minut aż jabłka będą miekkie. Ja użyłam laski wanilii. W całym domu unosił się piękny zapach
  • ugotowaną jaglankę przekładamy do miseczki, a na wierzch wykładamy uduszone jabłka.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz