Przeglądałam książki pani Stefanii Korżawskiej w poszukiwaniu ciekawych przepisów na różne mikstury. Znalazłam w niej przepis na kawę energetyczną, która rozgrzewa organizm, wzmacnia nerki, nie powoduje pobudzenia nerwowego, niepokoju serca, nie wypłukuje magnezu i witaminy B. W dodatku jest pyszna i pięknie pachnie przyprawami. Zobaczcie jak ją przygotować ;)
Kawa w ten sposób przygotowana w okresie jesienno-zimowym rozgrzeje ciało i doda energii.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka kawy
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
- mała szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Do metalowego rondelka wsypujemy 2 łyżeczki dobrej kawy naturalnej zmielonej, 1 łyżeczkę zmielonego kminku, 0,5 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę kardamonu. Następnie wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy 1 łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki gotujemy minimum 2 minuty. Gdy kawa jest już gotowa należy ją przecedzić i delektować się jej wybornym smakiem i aromatem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz